Kategorier

Search

Tips til deg som er ny i lærerjobben  

Tips til deg som er ny i lærerjobben  

Først gratulerer med ferdig utdannelse og jobb. Du har en spennende tid fremfor deg. Her kommer litt tips til deg som nyutdannet lærer for å mestre lærerjobben bedre. I fjor var første gang jeg jobbet som lærer hele året. Fra før hadde jeg vært i noen vikariat med ansvar for karaktersetting med mer og hadde flere år som ringevikar bak meg. Likevel var det en tøff start å ha «hele» ansvaret. Det var mye mer jobb enn jeg hadde trodd og det var mye å sette seg inn i. Med bakgrunn i dette, ville jeg skrive et innlegg med tips til deg som skal jobbe som lærer for første gang.

Spør kollegaer om tips og hjelp.

Dine kollegaer har forståelse for hva jobben din innebærer, og alle har vært ny i jobben. Mange sa til meg at de første årene som lærer var veldig slitsomme og kom med tips til hvordan håndtere stresset. I tillegg delte de både undervisningstips, opplegg eller hjalp med ulike oppgaver. Dette var til stor hjelp. Noen ganger kan det føles som at noe er for dumt å spørre om, men det er verre å la være å finne ut av det. Lærere har det travelt, men alle har litt tid og på sikt så tjener alle på at kollegiet kan mest mulig. Har du ikke distribuert en side i klassenotatboken før, så er ikke det en selvfølge å vite hvordan. Kollegaene dine har gjort det mange ganger og bruker kanskje noen minutter på å vise deg det. Husk at ledelsen på skolen også er der for deg, er det noe du lurer på så spør dem. Føler du at noe er feil, så ta kontakt med tillitsvalgt.

Jeg samarbeidet i år med en annen lærer på samme trinn. Det var veldig nyttig for meg at hun delte ressurser med meg og sikkert for hun at jeg også delte. Da ble det mindre jobb og en får kanskje sett at det kan gjøres på ulike måter.

tips til deg som nyutdannet lærer
Det kan være lurt å spørre andre om hjelp eller etter tips. Gjør det samme tilbake selv når du har tips.

Fokuser på hva du kan

Du kommer ikke med en helt tom ryggsekk til jobb. Husk at du har mye kunnskap som du skal sette til verks. Selv om du er nyutdannet lærer, så har du nok mye ny kunnskap også. Det er ikke sikkert de som har jobbet lenge har denne nye kunnskapen. Del kunnskap på samme måte som det er fint å få tips og råd fra andre.

tips til deg som nyutdannet lærer
Husk at du kan mye selv også, stol på ferdighetene dine!

Bli kjent med de andre ansatte

Å ha det kjekt på jobb er viktig. Et godt arbeidsmiljø skal ikke undervurderes. Jeg var så heldig å jobbe på en skole med et veldig godt arbeidsmiljø. Jeg hadde vært i praksis her før og likte meg veldig godt, så jeg forventet ikke at det hadde endret seg heller. Prøv å bli kjent med de fleste. Du kommer nok til å ha noen du sitter oftere med enn andre, men vær åpen for å snakke med alle. Ikke sitt på arbeidsrommet og jobb i matpausen, ta en pause og bli kjent med de rundt deg. Finn ut hva folk er interessert i og legg det på «minne». Forsøk å delta om det er noen sosiale sammenkomster. Det var det ikke så mye av i år, men jeg var med på det jeg kunne være med på. I tillegg hadde jeg det kjempegøy med sosiale tilstellinger som tippekonkurranse på Håndball VM.

Ta deg litt fri

En lærer skal ikke jobbe 24/7. Husk at du trenger en pause også. Som nyutdannet lærer har du også krav på reduksjon i undervisningstid. Det kan uansett føles som du alltid har noe du må gjøre, men sett av tid til fri. Ingen er tjent med at du blir utbrent midt i skoleåret. Et tips for å spare tid, er å lage gode rutiner.

utbrent lærer
Pass på å ikke bli utbrent, ta vare på deg selv.

Alt trenger ikke å være perfekt

Ikke mist motet om ting ikke er helt perfekt. Selv om en aktivitet kunne vært enda bedre, så kan den ha vært mer enn bra nok. Ikke sett unødvendig høye krav, men ikke for lave heller. Du vil kanskje i starten tenke at det er veldig dumt om noe er for lett eller for vanskelig for elevene, men prøv heller i slike situasjoner å utnytte det. Er det for lett, la de undersøke mer. Er det for vanskelig, så kan det tas i fellesskap eller å forenkle oppgavene. Glemte du oppsummeringen du ville ta på slutten? Ta den opp i neste time i stedet for. Glemte du å skrive ut en side før undervisningen? Passet ikke skrifttypen på Power-Pointen med bakgrunnen? God læring er ikke basert på de små detaljene, men helheten. Er undervisningen god, så er det bra nok. Vær en trygg lærer som har fokus på elevene og læring. At ting ikke er perfekt skjer for alle lærere, ikke tenkt at det er fordi du er en nyutdannet lærer.

Bli kjent og bygg relasjoner med elevene

Relasjonen mellom deg og elevene, påvirker klassemiljøet. Et godt klassemiljø er viktig for god læring. Vis gjerne interesse for elevene sine fritidsinteresser (spør for eksempel hvordan det gikk på fotballkampen de fortalte deg om). Fortell også om dine interesser.

Tips til ressurser på nett i matematikk og naturfag

På internett finnes det mye du kan bruke i undervisningen din, alt fra beskrivelse av metoder til ferdige opplegg. Her er link til noen nettsider jeg har brukt. Vi i Kunnskapskassen ønsker at undervisningsopplegg skal bli brukt flere ganger, og har derfor laget en nettside der du kan dele opplegg med andre. Vi setter stor pris på om du som nyutdannet lærer ønsker å dele dine opplegg på vår nettside. Nettsiden vår har nylig åpnet, men det ligger allerede noen opplegg der: https://www.kunnskapskassen.no/

Naturfag:

 • Naturfag.no : https://www.naturfag.no/
  På naturfag.no finner du undervinsingsopplegg, tidskriftet «Naturfag», grubletegninger, forsøksbeskrivelser og temasider. Det finnes ressurser fra barnehagenivå til vgs.
 • Uteskoleveven: http://www.uteskoleveven.no/
  Mange gode tips for å drive undervisning ute. En del relevant innhold til andre fag enn naturfag også. Kjekke aktiviteter for 1-10. trinn under forskerspiren på nettsiden.
 • Skolekassa: https://skolekassa.no/naturfag/
  Her finner du ressurser til mange fag. Her er det linker videre til mange gode ressurser.
 • Engasjerende naturfag: http://engasjerendenaturfag.blogspot.com/
  Mange tips til gode arbeidsmåter i naturfag, men som fint kan brukes i andre fag. Anbefaler også bøkene til de som driver bloggen.
 • Klimaskolen: https://www.klimaskolen.no/
  Oppgaver og aktiviteter for klima,miljø og bærekraftig utvikling. Her kan du sortere etter trinn, fag og kompetansemål.
 • Realfagsløyper: https://realfagsloyper.no/
  Fin side til å bruke i utvikling av egen kompetanse eller komepetanse på skolen eller barnehagen. Siden er utviklet av matematikksenteret og naturfagsenteret. Mange gode «løyper» å gå igjennom for deg som lærer.
 • Forlag. Sjekk ut forlagene sine nettsider.

Matematikk:

 • Matematikksenteret: https://www.matematikksenteret.no/
  Her finner du problemløsningsoppgaver, digitale oppgaver, utforskende oppgaver, spill og mange andre aktiviteter. Du finner også tips som du kan ta med deg som lærer.
 • Matematikk.org: https://www.matematikk.org/
  Nettstedet er et samarbeidsprosjekt mellom OsloMet, UiT, NTNU, UiA, UiB, UiO og Matematikksenteret. Her finner du spill, forklaringer og mye annet.
 • Undervisningsmetoder: https://undervisningsmetoder.com/category/matematikk-2/
  Undervisningsmetoder legger ut ressurser til mange fag. Her finner du blant annet oppgaver, aktiviteter , plakater og forklaringer. Anne Marte som står bak nettsiden, har delt så mye fantastisk gjennom flere år. Anbefaler en titt her for flere andre fag også.

Hva er dine tips til de som er nye i lærerjobben? skriv dine tips i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv

Logg inn

Registrer

Dine personopplysninger brukes til å øke brukervennligheten på denne nettsiden, gi deg tilgang til administrasjon av din brukerkonto og andre formål som beskrevet i våre personvernregler.

Logg inn

Registrer

Dine personopplysninger brukes til å øke brukervennligheten på denne nettsiden, gi deg tilgang til administrasjon av din brukerkonto og andre formål som beskrevet i våre personvernregler.